Opvang en zorg voor kittens en moederpoezen

Moederpoezen in Nood

Het gebeurt regelmatig dat een moederpoes geen thuis heeft. Ze is weggelopen, verdwaald of haar is de deur gewezen en zij leeft noodgedwongen op straat. Zij is welkom bij ons en samen met haar, zorgen we er voor dat haar kittens kunnen opgroeien tot gezonde, sociale knuffels. Kittens die dol zijn op mensen en zonder problemen kunnen omgaan met kinderen, andere huisdieren en de dagelijkse geluiden in huis.  Kortom, alles wat in een gezin aanwezig is. Nadat ze is gesteriliseerd, zoeken we voor Mama poes ook een liefdevol nieuw thuis.

Het komt ook voor dat de moederpoes zelf geboren is op straat. Het hangt er erg vanaf hoeveel contact zij met mensen heeft gehad in haar kitten tijd, of zij herplaatst kan worden in een nieuw thuis. Wij doen ons best, maar soms zijn ze te schuw en lukt dat niet. Dan is de enige oplossing om haar, nadat ze in een van onze ervaren opvanggezinnen voor haar kittens heeft kunnen zorgen, te steriliseren en terug te plaatsen waar ze is gevonden, of zij wordt op een speciale opvangplek voor angstige en/of niet sociale katten, de rest van haar leven verzorgd.

 

Moederloze kittens​ in Nood

Veel vaker gebeurt het echter dat de moeder zich niet laat vangen, of nergens te bekennen is. Waarom een poes, ondanks haar sterke moederinstinct, niet meer bij haar nestje komt opdagen is vaak een raadsel. Er kan van alles misgegaan zijn. Maar ook in een huiselijke situatie kan het gebeuren dat de moeder niet in staat is voor haar kroost te zorgen. Het resultaat is, dat er jaarlijks honderden kittens aangeboden worden bij opvangorganisaties. De weesjes, soms net geboren, hebben direct intensieve zorg nodig. Zij kunnen zichzelf nog niet warm houden en moeten om de paar uur worden gevoed. Dat is een behoorlijk intensieve taak die onze ervaren opvanggezinnen echter met alle liefde op zich nemen.

 

Het socialiseren van de kittens

Dit vergt flink wat toewijding, omdat wij de kleintjes willen laten wennen aan mensen, dieren en alle dingen die kunnen gebeuren in hun latere leven. Dat is belangrijk, want dat maakt ze lieve, makkelijke volwassen katten, die niet zomaar in de stress raken.

Een paar van onze opvanggezinnen zijn gespecialiseerd in het socialiseren van schuwe kittens. Deze zijn ergens op een verborgen plekje geboren en opgegroeid en hebben te kort positieve ervaring kunnen opdoen met mensen. Een inhaalslag is soms mogelijk maar vergt heel veel tijd en geduld. Als het lukt en we later van de adoptanten horen hoe lief en gezellig ze zijn geworden, maakt dat het allemaal waard.

 

Het plaatsen van de kittens.

De kandidaat-adoptanten krijgen een vragenlijst van ons. Het opvanggezin kent het dier ondertussen heel goed.  Dus zoeken wij de beste match voor elk van onze kittens en moederpoezen. Dat is ook voor (het gezin van) de adoptant belangrijk. Zij hebben er niets aan als het kitten in een, voor hem of haar, niet passende situatie terechtkomt. Als we denken de juiste adoptant gevonden te hebben dan kunnen zij het kitten adopteren met een contract, waarin zij ook beloven het kitten op de gepaste tijd onvruchtbaar te laten maken. Dat kan via onze dierenarts met korting.